Vreau o Românie în care tinerii să își dorească să rămână, în care să fii respectat și bine plătit pentru munca ta și în care vârstnicii să aibă condiții decente de trai.

Îmi doresc ca fiecare județ să își țină tinerii acasă, să le ofere oportunități astfel încât aceștia să aibă opțiunea reală de a fi alături de familie. Îmi doresc pentru copiii noștri să fac România o țară din care să pleci doar dacă vrei nu pentru că simți că nu ai de ales.

Vreau, pentru România, pentru fiecare dintre noi, să obținem următoarele lucruri:

Mai multă transparență

Administrația publică trebuie să fie transparentă astfel încât cetățenii să știe pe ce s-au cheltuit și pe ce se vor cheltui banii. Mai mult, toate contractele de achiziție publică trebuie afișate pe siteurile instituțiilor. Putem schimba doar ce știm.

Bugetare participativă

Cetățenii trebuie să participe la luare deciziilor cu privire la investițiile importante din comunitate și la prioritizarea acestora. Implicarea cetățenilor în luarea deciziilor este o necesitate, nu un moft!

Digitalizare

Doar un click trebuie să stea între cetățeni și instituții. Prea multe cozi și prea multă birocrație țin astăzi România în loc. Trebuie să investim în digitalizare pentru a câștiga timp și resurse. Comunicarea trebuie să se întâmple în toate mediile. Tinerii din ziua de azi trăiesc mai mult în online și atunci ei trebuie să își găsească informația acolo unde își petrec cel mai mult timp. Instituțiile publice trebuie să fie prezente în online nu doar cu un site plictisitor, ci pe toate rețelele sociale.

Mai multă grijă pentru mediu, protecție maximă pentru păduri

Avem nevoie de mai multă educație ecologică. Trebuie să ne protejam mediul înconjurător, pentru că amenințarea schimbărilor climatice este reală. Trebuie să stopăm tăierile ilegale de păduri. Să încurajăm transportul alternativ. Să renunțăm la mașinile pe combustibili fosili și să trecem la cele electrice. Să implementăm colectarea selectivă a deșeurilor. Trebuie să mărim pedepsele pentru cei care nu au grija de mediu, pentru că asta ne afectează pe fiecare dintre noi direct. Este timpul să investim în aer curat și sănătate.

Un altfel de sistem de învățământ

România trebuie să regândească sistemul de învățământ. Prea mulți copii nu au acces la un învățământ de calitate. Prea puține materii au fost revizuite pentru a le aduce în pas cu vremurile, cu tehnologia și a-i atrage pe copii. Prea multe lucruri ar trebui să se învețe în scoală, dar sunt ignorate. Educația de calitate trebuie să fie accesibila pentru toți. Tablete cu internet pentru toți sunt prima condiție pentru ca școala online să funcționeze. Acolo unde nu putem duce școala la copii, să ducem copiii la scoală! Profesorii trebuie sprijiniți mai mult, remunerați mai bine și încurajați mai mult. Mândria de a fi profesor trebuie să reapară!

Sănătate decentă

Educația și prevenția trebuie să primeze în sănătate. Dar și investițiile în tehnologie. Avem nevoie să creăm cadrul oportun pentru colaborări internaționale. Trebuie să investim mai mult în educația medicilor și în oportunitățile de formare. Pacientul trebuie să fie informat și respectat, iar medicii să funcționeze într-un sistem bazat pe muncă și meritocrație. Fără privatizarea sănătății, fără servicii medicale la care să aibă acces doar cei cu bani. Sănătatea este pentru toți și ne privește pe toți!

Trebuie să avem un mediu de afaceri competitiv

Prea multe schimbări legislative au inhibat creativitatea și antreprenoriatul. Dacă vrem protecție socială sporită, și vrem, atunci trebuie susținut mediul de afaceri pentru a genera mai multe venituri la buget.

Trebuie să redăm comunitățile cetățenilor

Prea mult timp s-a pus accentul pe investiții care nu au avut legătură cu cetățenii – prea multe trotuare inaccesibile cărucioarelor, prea puține piste pentru biciclete. Prea puține zone de promenadă, prea multă poluare. Prea multe discuții despre mașini și prea puține despre oameni și calitatea vieții. Toate acestea fac ca satele, comunele, orașele să fie respingătoare. Ideea de SmartCity și de comunități pentru comunități trebuie să devină o realitate.

Trebuie să devenim mai patrioți

Să ținem mai mult cu producătorii autohtoni, să ne promovăm țara, să recomandăm serviciile locale de calitate, să ne mândrim cu România, să cumpăram mai multe produse românești, doar astfel ne putem dezvolta armonios împreună.

Trebuie să încurajăm turismul

Avem prea multe locuri frumoase, dar prea puțin promovate. Trebuie creat cadrul legal pentru sprijinirea micilor afaceri din turism. Trebuie dezvoltate specializări turistice în cadrul liceelor și pregătit personal calificat în industria ospitalității. Pandemia va trece, iar noi trebuie să fim gata să restartăm turismul în România.

Agricultura trebuie să redevină perla coroanei în România

Sistemele de irigații proiectate trebuie finalizate. Trebuie încurajate asocierile și înființate centre de colectare și prelucrare a produselor agricole. Trebuie să devenim exportatori neți de alimente, nu exportatori cum suntem astăzi. România poate produce hrana de calitate, de ce să nu dăm o șansă producătorilor locali? Tinerii fermieri trebuie ajutați și sprijiniți la început de drum.

Centre de informare privitoare la accesarea fondurilor europene

Fondurile europene sunt soluția dezvoltării comunităților. Apartenența noastră la UE este unul din motoarele dezvoltării țării. Trebuie ca fiecare cetățean să aibă acces direct la finanțare și să fie informat corect privind modul de accesare al fondurilor. Fondurile europene chiar pot scoate România din sărăcie și pot consolida clasa de mijloc.

Mai mult sport, mai puțin sedentarism

Sportul înseamnă viață. Infrastructura sportivă trebuie să fie accesibilă. Sportul de masă trebuie încurajat, iar cel de performanță trebuie susținut. Trebuie create comunități în jurul unui sport și trebuie susținute competițiile, începând cu cele pentru copii și juniori. Sportul este atât o sursă de sănătate, dar și un izvor de patriotism.

Siguranța cetățenilor trebuie să fie o prioritate

Prea multe nereguli se întâmplă chiar sub ochii celor care ar trebui să le prevină. O comunitate sigură înseamnă toleranță zero pentru cei certați cu legea. Oamenii legii nu pot fi niciodată mână în mână cu interlopii și clanurile.

Infrastructura de transport este o verigă fundamentală în lanțul dezvoltării

Pentru a atrage investitorii, comunitățile trebuie să fie interconectate. România trebuie reunificată prin autostrăzi, drumuri exprese și căi ferate de mare viteză. Prea mulți ani am amânat marile proiecte de infrastructură și asta ne-a costat enorm.

Educație civică

Tinerii trebuie formați pentru viața în societate. Ei trebuie să învețe din școală, de mici, cum să abordeze problemele cu care se vor confrunta în viața de zi cu zi (droguri, alcool, violență fizică și psihică, violență sexuală). Trebuie să cunoască pericolul la care îi expun drogurile, alcoolul și fumatul. Trebuie să cunoască de mici problemele de sănătate și să știe cum să le prevină. Să învețe despre viața sexuală înainte să fie prea târziu.

Tehnologiile inteligente reprezintă viitorul

Statul trebuie să susțină investițiile în tehnologie, cercetare și inovare. Nu putem avea o industrie competitivă fără să investim în tehnologie. Statul trebuie să încurajeze investițiile și să sprijine afacerile care adoptă noi tehnologii. Putem deveni o țară a start-up-urilor în tehnologie dacă ne facem lecțiile și creăm un ecosistem favorabil inovării, începând de la taxare, reglementare și integrarea cu mediul educațional.

Construcții responsabile

(fără înghesuială, fără harababură arhitecturală, cu spații verzi și cu infrastructură modernă) – dezvoltarea comunităților trebuie să respecte anumite principii de bună locuire. Dezvoltarea unora nu trebuie sa se facă în detrimentul altora. Spațiul din comuniate îl folosim toți și de aceea trebuie să fie îngrijit și să contribuie la creșterea calității vieții.

Tânăra familie trebuie sprijinită

Unul dintre motivele exodului tinerilor îl reprezintă și ajutorul foarte mic pe care statul îl acordă familiei tinere. Trebuie încurajată natalitatea, iar familiile tinere trebuie sprijinite pentru a face copii. O parte dintre cheltuielile tinerilor familii la început de drum ar trebui suportate de stat.

România trebuie să fie un stat social

Cei slabi trebuie sprijiniți, iar cei puternici trebuie să sprijine. Trebuie să avem grijă de bătrânii comunității noastre, de cei aparținând grupurilor dezavantajate, de persoanele cu dizabilități, de toți cei care au nevoie de ajutor. Dar pentru asta cei care pot trebuie să se implice mai mult. Economia trebuie să fie responsabilă social și să întoarcă în comunitate o parte dintre profiturile realizate. Avem cu toții o responsabilitate pentru comunitate, pentru cei de lângă noi.
Acestea sunt ideile care îmi ghidează activitatea politică și cu aceste idei în minte voi acționa în Parlament,
propunând legi bune și controlând Guvernul să-și facă treaba.