Conceptul de venit minim garantat este văzut în prezent ca soluţie de atenuare a efectelor crizei în Spania, fiind de-a lungul timpului testat la nivel internaţional în state precum SUA, Brazilia, Germania. Am lucrat cu colegii mei din PRO România la o măsură care să reprezinte un ajutor financiar real pentru românii care au fost afectaţi de criză. E timpul să nu ne mai ascundem după deget – cei mai vulnerabili dintre noi resimt coronacriza mai ales ca o lovitură economică puternică.
Guvernul lansează credite pentru firme, dar uită de pensionari, de oamenii de rând, care munceau – cu sau fără acte – care erau deja în şomaj sau care nu reuşeau în fel şi chip să îşi găsească de muncă şi supravieţuiau cu mai nimic. Prioritatea mea, ca om care se gândeşte la cei mai nedreptăţiţi în primul rând, este de a dezvolta mecanisme de protecţie pentru cei care au nevoie. Tocmai ce am propus un proiect de lege care ţinteşte miezul problemei ignorate cu atâta „tact” de guvernanţi.
Pe scurt, propun stabilirea unui venit minim garantat (VMG) în valoare de 1.500 lei, în baza căruia să fie ajutaţi cei al căror câştig este afectat de criza cu care se confruntă întreaga lume. Cu alte cuvinte, oamenii care câştigă net – din toate sursele – mai puţin de 1.500 lei vor primi de la stat bani pentru a atinge acest prag minim de supravieţuire, pe durata stării de urgenţă şi până la şase luni după încetarea acesteia, după depunerea unei solicitări pentru ajutor. Mulţi dintre voi ştiţi că şomajul tehnic a afectat deja sute de mii de români. Situaţia nu e uşoară – din contră, riscul nu mai este doar de sănătate, ci chiar de a avea ce pune mâine pe masă. Cu fiecare zi cu care se întârzie adoptarea unei astfel de măsuri riscăm să adâncim groapa inegalităţilor şi a sărăciei. Nu e momentul să aşteptăm ca lucrurile să se repare de la sine.
Mai mult ţări din Europa vehiculează planuri similare pentru a supravieţui crizei, nevrând să lase oamenii în stradă sau înfometaţi sau să vadă consumul cum scade vertiginos. PRO România are aceeaşi prioritate, de a-i proteja pe oameni, mai ales pe cei deja vulnerabili. Este momentul ca partidele parlamentare să facă lucrul corect şi să adopte această măsură de supravieţuire, dacă nu vrem să dăm din rău în mai rău. Vremuri extraordinare necesită măsuri de acelaşi nivel, nu ne putem comporta ca şi cum totul merge perfect şi nimic nu trebuie schimbat. Îi invit pe colegii mei parlamentari să aibă curajul politic şi intelectual de a-şi asuma astfel de proiecte.
De asemenea, aşteptăm reacţiile cetăţenilor pentru îmbunătăţirea legii. Expunerea de motive şi textul proiectului pot fi consultate aici. Conceptul de venit minim garantat este văzut în prezent ca soluţie de atenuare a efectelor crizei în Spania, fiind de-a lungul timpului testat la nivel internaţional în state precum SUA, Brazilia, Germania, Finlanda, Olanda, China, Iran sau Kenia.
Ce este nevoie acum este să adaptăm aceste soluţii la contextul românesc, pentru a lupta cu adevărat împotriva sărăciei şi efectelor sale. Ulterior, învăţând din lecţiile programului pilot, putem rediscuta dacă această idee merită extinsă sau permanentizată.